top of page

Mainospuhetta vai mitattavia tuloksia? Laitoimme pyöräedun testiin

Työsuhdepyöräetu lisää työntekijöiden hyvinvointia ja vähentää sairaspoissaoloja" väittävät eduntarjoajat. Mutta onko pyöräetu oikeasti ratkaisu työhyvinvoinnin ongelmiin vai vain kauniita sanoja markkinoinnissa? Sukelsimme syvemmälle ja annoimme sekä pyöräedun käyttäjien että HR-päättäjien kertoa totuuden.

Kysymys 1: Miten työsuhdepyöräetu lisää työntekijän liikuntaa ja edistää terveyttä?

Kysyimme 150 työsuhdepyörän käyttäjältä, onko etu muuttanut heidän arkeaan ja hyvinvointiaan. Tulokset ovat selkeitä:

  • 80 % pyöräilee 4–7 kertaa viikossa.

  • Keskimäärin vastaajat pyöräilevät viikossa 91,2 km.

  • 71 % kokee fyysisen tai henkisen kuntonsa kohentuneen.

  • 53 % kertoo pyöräilevänsä lähes kaikki työmatkansa.

 

Tulosten pohjalta on selvää, että pyöräetu saa työntekijät liikkumaan ja tuo liikuntaa osaksi arkea. Säännöllinen pyöräily tukee sekä fyysistä terveyttä että henkistä hyvinvointia, mikä näkyy suoraan jaksamisessa ja elämänlaadussa.

Kysymys 2: Miten yritykset kokevat pyöräedun vaikutukset?

Olimme yhteydessä yritysten HR-päättäjiin, jotka ovat nähneet pyöräedun vaikutukset käytännössä. Kokemukset olivat pääosin myönteisiä ja toivat esiin useita hyötyjä. Etua käyttävät työntekijät pyöräilevät paljon. Pyöräedun myötä myös työhyvinvoinnin ja jaksamisen nähdään parantuneen. Etu on koettu myönteiseksi tekijäksi rekrytoinnissa, ja työntekijät ovat olleet siihen tyytyväisiä. Samalla se on kätevä tapa järjestää henkilöstön hyvinvointia.

 

  • Esimerkkinä mainittiin kaupungin sisäinen Kilometrikisa, jossa joukkueet kilpailivat siitä, kuka pyöräilee eniten vuoden aikana. Voittaja pyöräili jopa 4000 kilometriä vuodessa. Kilpailu toi työyhteisöön positiivista yhteishenkeä ja kannusti osallistujia liikkumaan.

graafit_nettisivuille_artikkeliin (600 x 800 px)-9.png

HR johtajien kommentteja

"Edun myötä työntekijöiden liikunta on selvästi lisääntynyt. Edun käyttäjät pyöräilevät todella paljon."

"

Hr johtaja tutkimuksessa 2024

“Henkilöstön hyvinvointia ja jaksamista mittaavissa kyselyissä tulokset ovat olleet hyviä. Pyöräetu on ollut osana hyviin tuloksiin.”

"

Hr johtaja tutkimuksessa 2024

“Etu on erityisen tärkeä matalapalkkaisille työntekijöille, joille pyörän hankinta ei muuten olisi taloudellisesti mahdollista."

"

Hr johtaja tutkimuksessa 2024

Vaikutus sairaspoissaoloihin: Mitä tiedämme?

Kysyimme osana tutkimusta yritysten HR-päälliköiltä heidän arviotaan sairaspoissaolojen vähenemiseen. Arvioiden mukaan ne ovat laskeneet noin 5–7 %. HR-päättäjät totesivat, että pyöräilevien työntekijöiden yleinen kunto ja jaksaminen ovat selkeästi hyvällä tasolla. Sairauspoissaoloihin vaikuttavat luonnollisesti monet eri tekijät, mutta säännöllisellä liikunnalla ja sen lisäämisellä on varmasti myönteinen vaikutus.

 

Työmatkapyöräily tuo säännöllistä liikuntaa arkeen, mikä parantaa aivojen toimintaa, hyvinvointia ja perusaineenvaihduntaa. Leposyke ja verenpaine laskevat, lihasvoima kasvaa ja toimintakyky säilyy. Kohonnut verenpaine laskee keskimäärin 5 mmHg, ja pyöräily tukee painonhallintaa.

 

Keskiarvolta tutkimukseemme vastanneet pyöräilivät viikkotasolla 91,2 km. Monien muiden terveyshyötyjen lisäksi pyöräily auttaa myös painonhallinnassa. Esimerkiksi keskisuurella pyöräilynopeudella 10 km pyöräily kuluttaa henkilöstä riippuen n. 230 kilokaloria. Kyselyyn vastaajat kuluttivat siis keskimäärin 2100 kcal viikossa pyöräilemällä.

Liikunta vaikuttaa tutkitusti myönteisesti psyykkiseen terveyteen: se kohottaa mielialaa, terävöittää ajatuksia, vähentää stressiä ja parantaa unen laatua. Pitkällä aikavälillä säännöllinen liikunta parantaa myös ajattelua ja muistitoimintoja sekä pienentää muistisairauksien riskiä.

 

 

graafit_nettisivuille_artikkeliin (600 x 800 px)-10.png

Miksi pyöräetu toimii?

Talous ja psykologia selittävät

Pyöräedun suosiota selittää kaksi tekijää: taloudellinen houkuttelevuus ja liikunnan terveyshyödyt.

  • 91 % vastaajista ei olisi harkinnutkaan vastaavan hintaluokan pyörän hankintaa ilman etua.

  • 52 % kertoo pyöräilevänsä lähes kaikki työmatkansa.

 

Pyöräetu madaltaa kynnystä aktiivisen arjen aloittamiseen ja tuo työmatkoihin uuden merkityksen. Liikunta osana arkea parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia, mikä voi näkyä pitkällä aikavälillä myös työssä jaksamisessa ja tuottavuudessa.

 

graafit_nettisivuille_artikkeliin (600 x 800 px)-4.png

Kysymys 3: Kuinka paljon pyöräetu lisää konkreettisesti liikuntaa viikkotasolla?

Kysyimme tutkimuksessa pyörän käyttäjiltä, kuinka monena päivänä viikossa he pyöräilevät ja kuinka monta tuntia pyöräilyä heille kertyy viikossa.

  • 57 % vastaajista pyöräilevät yli neljä tuntia viikossa

  • 74 % pyöräilevät vähintään neljänä päivänä viikossa

Nämä luvut osoittavat, että pyöräily on monelle säännöllinen osa arkea, mikä on erittäin positiivista terveysvaikutusten kannalta. Yli neljä tuntia pyöräilyä viikossa täyttää jo WHO:n suositukset kohtuukuormitteisesta kestävyysliikunnasta (vähintään 150 minuuttia viikossa). On myös ilahduttavaa, että pyöräilyjaksot jakautuvat usealle päivälle viikossa, mikä tukee arkiaktiivisuutta ja ylläpitää energiatasoja. Tämä kertoo siitä, että vastaajat ovat ottaneet pyöräilyn osaksi elämäntapaansa.

 

 

graafit_nettisivuille_artikkeliin_1300 x 800 px) (1300 x 1300 px)-4.png

Kysymys 4: Mitkä ovat keskeisiä syitä työsuhdepyörän hankinnalle?

Osana tutkimusta kysyimme vastaajilta heidän tärkeintä syytään työsuhdepyörän hankinnalle. Tässä viisi yleisintä teemaa, jotka nousivat vastauksissa esille:

 

  •    Laadukkaan ja sähköavusteisen pyörän hankinta

Etu mahdollistaa paremman pyörän tai sähköpyörän hankinnan, johon ei olisi muuten taloudellisia resursseja.

 

  •   Työmatkojen sujuvoittaminen ja helpottaminen

Työmatkoista on tullut nopeampia, mukavampia ja ympärivuotinen pyöräily on mahdollista sääolosuhteista huolimatta.

 

  •    Liikunnan ja hyvinvoinnin lisääminen

Työsuhdepyörä kannusti aktiivisempaan arkeen, kuntoiluun ja fyysisen sekä henkisen hyvinvoinnin parantamiseen.

 

  •   Autoilun vähentäminen ja arjen sujuvuus

Pyöräily korvasi auton käyttöä ja vähensi liikkumisen riippuvuutta esimerkiksi julkisesta liikenteestä.

 

  •    Taloudellisuus ja veroetu

Pyörän hankkiminen osamaksulla ja verotuksellisella edulla teki investoinnista helpomman ja edullisemman.

 

Tulokset osoittavat, että työsuhdepyöräetu vastaa monipuolisesti eri tarpeisiin, jotka liittyvät taloudellisuuteen, arjen sujuvuuteen ja hyvinvointiin. Vastaajien kommentit tuovat esiin, kuinka etu madaltaa kynnystä siirtyä pyöräilyn pariin. Lisäksi työmatkojen sujuvoituminen ja arjen helppous näyttävät olevan keskeisiä tekijöitä, jotka tekevät pyöräilystä houkuttelevan vaihtoehdon.

 

 

Työntekijöiden kommentteja

“Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka haluavat kulkea kodin ja työpaikan matkat ulkoilmasta nauttien ja niin, että energiaa jää vielä muuhunkin liikkumiseen työpäivän jälkeen.“

"

Työntekijä tutkimuksessa 2024

Työntekijä tutkimuksessa 2024

"Erinomaista päivittäistä liikuntaa, joka tulee lähes huomaamatta. Pyöräilen töihin 7 km joka päivä, säästä riippumatta."

"

Työntekijä tutkimuksessa 2024

“Tämä oli hyvä ja ajankohtainen tapa hankkia hyvä pyörä, sekä lisätä liikuntaa, kunnon ylläpitoa ja kohottamista.”

"

Työntekijä tutkimuksessa 2024

Loppusanat

Pysyykö pyöräetu liikkeessä vai jääkö se trendiksi?

Tutkimustemme perusteella pyöräetu osoittaa selkeitä hyötyjä: se saa työntekijät liikkeelle, lisää työyhteisön hyvinvointia ja kiinnostaa uusia työnhakijoita. Vaikka sairaspoissaolojen vaikutuksia ei vielä voida mitata tarkasti, HR-johtajien havaintojen mukaan pyöräilevien työntekijöiden hyvinvointi ja aktiivisuus ovat parantuneet.

 

Jotta pyöräetu ei jää vain lyhytaikaiseksi trendiksi, yritysten on tuettava työntekijöiden rutiinien rakentamista. Vasta silloin pyöräily muuttuu pysyväksi osaksi työelämää – hyvinvoinnin ja tuottavuuden tukijaksi.

 

Onko teidän organisaationne valmis tarttumaan pyöräetuun ja viemään henkilöstön hyvinvoinnin seuraavalle tasolle?

 

 

etufillari-character-dark-2_3x.png

​​

Kysely toteutettiin joulukuussa 2024.

Otanta 2178 (työntekijää ja työnantajaa)

Kyselyn toteutti työsuhdepyöräedun palveluntarjoaja Etufillari Oy

bottom of page